Portfolio
  • Colofon
  • Home
  • Psalmen
  • Sponsor ons!
  • Sponsoren
  • Contact

Psalm 1

Het leek me goed om Psalm 1 meteen te beginnen met klanken die typisch zijn voor veel oude orgels in Groningen: de tongwerken.

Psalm 1

Psalm 2

Psalm 2 opent weer met de koraalmelodie in het Pedaal. Deze keer vormen de pedaalmixtuur en de Trompet 8’ de basis voor een solo, terwijl één en ander begeleid wordt op het…

Psalm 2

Psalm 3

In psalm 3 treffen we als hoofdthema aan dat God trouw is en de gelovige beschermt.

Dit thema heb ik in de tweede variatie uitgewerkt op een manier zoals we die vaak in…

Psalm 3

Psalm 4

Psalm 4 heeft zich nooit in een grote bekendheid mogen verheugen, alhoewel tekst en melodie schitterend zijn. 

Psalm 4

Psalm 5

Om het in Marten Toonder taal te zeggen: “De oplettende luisteraartjes zullen gemerkt hebben dat ik dol ben op tongwerken.”

Psalm 5

Psalm 6

Iedereen die ‘Erbarm dich mein, o Herre Gott’ van Bach kent, zal weten waar de vorm vandaan komt waarin ik Psalm 6 heb gegoten.

Psalm 6

Psalm 7

Psalm 7 behoort niet tot de bekende melodieën uit het Geneefse Psalter. Dat zal vooral te maken hebben met de tekst, die deels als een 'wraakpsalm' te kenschetsen is.

Psalm 7

Psalm 8

In de eerste variatie van Psalm 8 krijgt de Vox Humana een hoofdrol. Er klinkt niet alleen een solopartij boven een rustig voortschrijdende bas

Psalm 8

Psalm 9

De melodie van deze prachtige Dorische Psalm horen we eerst in het pedaal. De Nachthoorn 2' is een kenmerkende pedaalstem bij een Noord-Duits Barokorgel en wordt hier begeleid door de delicate viervoets…

Psalm 9

Psalm 10

De onzichtbare God. Hoe kan het dat brutalen de halve, of -zo lijkt het soms- de hele wereld hebben? Deze klacht klinkt op uit deze aangrijpende psalm.

Psalm 10

Psalm 11

Hoewel ik over het algemeen geen grote fan ben van de zogenaamde ‘minimal’ stijl, heb ik het bij deze Psalm toegepast. In een akoestisch dankbare ruimte zoals die van Farmsum kun je…

Psalm 11

Psalm 12

Een snijdende Quintadeen, felle tongwerken: ingrediënten die bij deze Psalm passen. Het thema is: hoe gebruik je je tong. Vleierij, bedrog, grootspraak: allemaal zaken die niet passen bij het goede, en dus…

Psalm 12

Psalm 13

Een Psalm met een smekend karakter: het voelt alsof God zich verbergt. De melodie wordt allereerst voorgesteld met de prachtige Sesquialter van het Rugpositief. Daarna een variatie waarin de onrust doorklinkt: allerlei…

Psalm 13

Psalm 14

‘Ieder doet wat goed is in eigen ogen’: het thema van Psalm 14. Het lijkt of de verschillende stemmen in deze improvisatie dat ook doen: allerlei toonsoorten en intervallen lijken toevallig te…

Psalm 14

Psalm 15

Allereerst horen we het koraal, gespeeld met de sonore Prestant 8, die al meer dan vijf eeuwen door dit Godshuis klinkt! Je zou de analogie met de psalmtekst kunnen maken: ‘wie mag…

Psalm 15

Psalm 16

Woorden uit psalm 16 als ‘schuilen’ en ‘vertrouwen’ krijgen vleugels door de prachtige melodie, die bijna rechtstreeks uit de Gregoriaanse traditie lijkt te komen.

Psalm 16

Psalm 17

Psalm 17 heeft een prachtige Phrygische melodie, die heel goed past bij het gebedskarakter van de Psalm, net als Psalm 63, die dezelfde melodie heeft.

Psalm 17

Psalm 18

Psalm 18 is hier allereerst opgezet als een trio, waarbij met name de fraaie fluiten van het Schnitger-orgel te horen zijn.

Psalm 18

Psalm 20

Een Psalm met een hoofdthema dat als een rode draad door het psalmboek loopt: God antwoordt de mensen die Hem zoeken. Zijn naam geeft houvast, waar mensen falen. 
Deze keer een improvisatie…

Psalm 20

Psalm 21

Deze koningspsalm wordt getoonzet in consortstijl, d.w.z. met akkoordblokken die de dialoog met elkaar aangaan. De basis wordt gevormd door de tongwerken, aangevuld met fluiten. Als tenslotte de Psalm in z’n geheel…

Psalm 21

Psalm 22

Met een ‘Sturm un Drang’ preludium heb ik geprobeerd de intense psalmtekst uit te beelden. Daarbij worden Hoofd- en Bovenwerk tegen elkaar uitgespeeld in een soort dynamisch spel waarbij tegenstellingen als hard-zacht…

Psalm 22

Psalm 23

Een overbekende psalm, met name door het ‘goede herder thema’. Toch is de Geneefse melodie niet bij iedereen even bekend, vooral omdat er andere liederen op deze tekst ontstonden, zoals ‘De Heer…

Psalm 23

Psalm 24

Allereerst horen we de Psalm in een ruige orgelklank, die gekenmerkt wordt door de grommende Quintadeen 16’. In de eerste variatie is dit register ook prominent aanwezig: in een Bicinium klinkt de…

Psalm 24

Psalm 25

Psalm 25 begint als een delicaat trio, waarbij de harmonie soms milde dissonanten laat horen. Ook het ritme is spannend: achtste noten klinken tegen triolen.

Psalm 25

Psalm 26

Allereerst horen we de melodie van de Psalm in de combinatie van klokkenspel en orgel. In een laatromantisch idioom klinkt vervolgens een variatie waarbij de tongwerken een warme gloed aan de klank…

Psalm 26

Psalm 27

De melodie van Psalm 27 is sterk modaal gekleurd. Het gaat hier om de kerktoonsoort die Mixolydisch genoemd wordt.

Psalm 27

Psalm 28

Eerst horen we een zetting van deze Psalm in donkere kleuren. Geen wonder: de Psalmdichter ervaart een zwijgende, verborgen God en zegt zelfs ‘ ik word een dode met de doden’.

Psalm 28

Psalm 29

Allereerst een psalmzetting, die een laat achttiende-eeuws karakter draagt. Dat gaat goed, omdat deze Psalm een majeurkarakter heeft en niet sterk door kerktoonsoorten gekleurd wordt. In de daaropvolgende variaties horen we de…

Psalm 29

Psalm 30

Psalm 30: een danklied na redding. Dat vraagt om een feestelijke aanpak; vol op het orgel. Opvallend is dat deze psalmmelodie zowel de introverte tekst van Psalm 139…
Psalm 30

Psalm 31

Psalm 31: Een trio met een ostinate baslijn vormt het decor voor een solostem, die bestaat uit de Vox Humana van het Bovenwerk, aangevuld met enkele fluiten. Aan het slot…

Psalm 31

Psalm 32

Een feestelijk preludium: welzalig de mens wiens zonde vergeven is. Een indrukwekkend tertsplenum met meteen de lage C (met de Bazuin met volle lengte) in het Pedaal zet de toon.

Psalm 32

Psalm 33

De Psalm kenmerkt zich door veel dalende lijnen, die ik op allerlei manieren ritmisch en harmonisch tegen elkaar afzet.

Psalm 33

Psalm 34

De melodie van de Psalm wordt eerst voorgesteld door de hobo. Daarna horen we weer de zo kenmerkende klank van veel Groningse orgels: de geweldige menging van tongwerken met labialen. De Vox…

Psalm 34

Psalm 35

Een Psalmzetting klinkt met de fraaie, ronde grondstemmenklank van het Freytag-orgel. Een typisch register voor de negentiende eeuw is het carillon, dat in de eerste variatie door de psalm heen kwinkeleert. In…

Psalm 35

Psalm 36

Het stralende plenum van het Lopster orgel, samen met de betoverende akoestiek van de kerk, vormen een welhaast magische eenheid.

Psalm 36

Psalm 38

Psalm 38 is een van de zogenaamde 'boetepsalmen'. De dichter schildert in donkere kleuren hoe God hem straft om zijn zonden. De introverte melodie, met de kenmerkende syncopisch dalende lijnen in regel…

Psalm 38

Psalm 39

Sombere, repeterende, chromatische akkoorden, die doen denken aan het ‘Erbarm dich mein’ van Bach, leiden ons naar deze relatief onbekende Psalm. In een crescendo wordt het leed van de psalmist verklankt, om…

Psalm 39

Psalm 40

Nu eens niet een psalm waarvan de melodie in z’n geheel te horen is. Deze keer een…

Psalm 40

Psalm 42

Deze overbekende en geliefde Psalmmelodie kun je op allerlei manieren benaderen, de Psalmtekst geeft daar ook alle aanleiding toe.

Psalm 42

Psalm 43

Het fraaie orgel van Loppersum heeft enkele zeer karakteristieke tongwerken. Ik besloot om deze typische klanken leidend te maken in de 3 verzen

Psalm 43

Psalm 44

Allereerst wordt de hele Psalm voorgesteld met de 8’ + 4’ Prestantenklank. In daaropvolgende improvisatie domineert de Trompet, waarmee een zogenaamde motetstijl gerealiseerd wordt. Akkoordblokken vormen hoog en laag steeds een soort…

Psalm 44

Psalm 45

Deze psalm heb ik vormgegeven als een kleine koraalfantasie in Noord-Duitse Barokstijl. Dat betekent dat er een uitkomende stem is, die uitwaaiert over het hele klavier en die in dit geval ook…

Psalm 45

Psalm 46

De Psalm die vooral bekend geworden is door Luthers bewerking: Ein feste Burg ist unser Gott. Allereerst horen we de gecoloreerde Cantus Firmus op de manier van Scheidemann: een klank en vorm…

Psalm 46

Psalm 47

Deze geliefde Hemelvaartspsalm wordt allereerst voorgesteld met tongen en tertsen. Deze klank wordt vervolgens nog groter gemaakt en brengt een feestelijk preludium tot leven, dat bestaat uit rijk versierde melodiemotieven en akkoordblokken…

Psalm 47

Psalm 48

In indrukwekkende beelden wordt geschilderd dat de HEER regeert vanaf de Sionsberg. Een Ouverture is daarvoor de perfecte vorm, deze keer als A-B-A vorm uitgevoerd. De bijbehorende klank, met veel tertsen en…

Psalm 48

Psalm 49

Deze Psalm biedt een wijze levensles: rijkdom houdt geen stand en uiteindelijk moet iedereen sterven. Alleen God biedt eeuwigheidswaarde. In introverte kleuren wordt de prachtige psalmmelodie omspeeld, terwijl we tenslotte eenmaal het…

Psalm 49

Psalm 50

Psalm 50 heeft 2 gezichten, doordat God hier als rechter wordt gepresenteerd. Offers die leugens moeten verbloemen wekken zijn toorn op. Maar aan de andere kant: wie in dankbaarheid zijn leven in…

Psalm 50

Psalm 51

Dit is een van de meest aangrijpende boetepsalmen, die van een wonderschone Frygische melodie is voorzien. In deze Psalm leren we koning David, de grote psalmdichter, kennen…

Psalm 51

Psalm 52

Nadat het koraal is voorgesteld met sonore tongwerken, horen we een variatie waarin woorden als ‘leugen’ en ‘laster’ uit de tweede strofe tot klinken komen in wrange chromatiek, waarbij de middentoonstemming een…

Psalm 52

Psalm 53

Allereerst horen we de melodie in z’n geheel, gespeeld met de vocale Prestant 8’. In de eerste variatie een aanpak op de manier van Scheidemann, met een rijk versierde Cantus Firmus. Het…

Psalm 53

Psalm 54

Het koraal wordt voorgesteld met een kenmerkende klank: de grommende Quintadeen 16’ met de Prestant 8’. De daaropvolgende improvisatie laat een klank horen die onmiskenbaar hoort bij het Hinsz-orgel van Leens: een…

Psalm 54

Psalm 55

Hoewel het instrument qua uiterlijk nog de nodige Schnitger-trekjes heeft, luisteren we toch naar een volbloed romantisch orgel. Kenmerkend zijn de vele subtiele schakeringen in het achtvoetsbereik. Deze Psalm is roep vanuit…

Psalm 55

Psalm 56

Een preludium met een duidelijke knipoog naar de held van iedere organist: Johann Sebastian Bach. 

Psalm 56

Psalm 57

Deze prachtige mixolydische melodie geeft uiting aan het gebed van de gelovige, die zich omringt ziet door vijanden, maar weet dat God hem redden zal. Allereerst klinkt er een variatie met een…

Psalm 57

Psalm 60

Een zetting in donkere klankkleuren en veel chromatiek: dat past bij de tekst van de Psalm, die gaat over God die zijn volk verstoten heeft. Daarna horen we een variatie, waarbij de…

Psalm 60

Psalm 61

De melodie van deze prachtige (hypo-) Dorische Psalm wordt geïntroduceerd door de combinatie saxofoon en orgel.

Psalm 61

Psalm 63

De Psalm wordt voorgesteld met de intense klank van de loden Roerluit 8’. In de beide variaties horen we hoe een klein orgel zonder pedaal toch heel divers kan klinken door gebruik…

Psalm 63

Psalm 64

In een meer eigentijds taalkleed horen we donkere klanken met een doorgaande puls in de bas, die het aanhoudende smeekgebed uitbeelden. In de tweede variatie krijgt het gebed een steeds intenser karakter,…

Psalm 64

Psalm 65

Met de wonderschone loden Prestant 8’ wordt de Psalm eerst voorgesteld. De eerste variatie is schatplichtig aan Scheidemann, die deze manier van variëren tot grote hoogte bracht. Dankzij de gedeelde stemmen van…

Psalm 65

Psalm 66

Psalm 66 is qua tekst en melodie een echte lofpsalm. De hele aarde wordt opgeroepen om God te loven. Op het orgel wordt dan ook alles uit de kast gehaald: trompetten, cymbalen,…

Psalm 66

Psalm 67

De improvisatie is vanuit de mogelijkheden van dit kleine, maar o zo intense instrument gedacht. We horen de Prestanten 8’ en 4’ en omdat de Sesquialter een discant stem is, kan die…

Psalm 67

Psalm 68

Deze stoere melodie is ook buiten het Geneefse Psalter geworden als ‘O Mensch, bewein dein Sünde groβ’. Maar waar het in bijvoorbeeld de Matthaus-Passion klinkt als lied in lijdenstijd, kennen we het…

Psalm 68

Psalm 72

De ‘koningspsalm’ kan natuurlijk met veel toeters en bellen uitgevoerd worden, maar die heb ik bewaard voor het slot. ‘Hij moge mild zijn als de regen, het land tot lavenis’ horen we…

Psalm 72

Psalm 75

We hebben hier te maken met een bekende Psalm die overloopt van vreugde. Een sprankelende plenumklank ligt dan voor de hand.

Psalm 75

Psalm 77

Dat een melodie soms vaker wordt gebruikt is geen wonder: vaak komen de teksten ook overeen. In dit geval is dat ook zo: het gaat in beide Psalmen over een gekwelde ziel…

Psalm 77

Psalm 79

In donkere kleuren wordt de Psalm voorgesteld: Jeruzalem is ingenomen door de heidenen. Met een reminiscentie aan het beroemde ‘Erbarm dich mein’ van Bach begint de eerste variatie, die door heel veel…

Psalm 79

Psalm 80

De prachtige, vocale Prestant van het Hoofdwerk laat de psalmmelodie eerst in z’n geheel horen. Daarna neemt de Fluit 4’ van het Rugpositief het over, terwijl de melodie van de eerste twee…

Psalm 80

Psalm 81

Psalm 81 zingt van jubelen, harpen en trompetten: dat vraagt om een feestelijke klank. Het Italiaanse concerto is daar de ideale vorm voor: het orkest (Hoofdwerk) wordt steeds afgewisseld met een groepje…

Psalm 81

Psalm 82

Psalm 82: een bekende melodie, maar een wat minder bekende tekst. God ontbiedt de machten van de aarde om verantwoording af te leggen van hun daden.

Psalm 82

Psalm 84

De registerkeuze voor deze Psalm lag wel zeer voor de hand: in het Riepster orgel vinden we een vogelimitatie: de Nachtegaal. Twee pijpjes in een bakje met water leveren dit geluid, dat…

Psalm 84

Psalm 85

Het kleine, maar stoer klinkende Schnitger-orgel laat gelijk horen dat het de gemeentezang goed draagt met de grondstemmen en de sonore Trompet 8’. De middentoonstemming draagt ook sterk aan bij. Dan een…

Psalm 85

Psalm 87

Deze feestelijke Psalm vraagt om een stevige aanpak. Ik begin daarom met een vorm die ik de ‘Weckmann’ noem: de Cantus Firmus in het pedaal, de linkerhand met een zestienvoets tongwerk en…

Psalm 87

Psalm 89

Ondanks dat de slotverzen helemaal niet zo vrolijk zijn, staat deze psalm vooral bekend als de ultieme feestelijke lofzang. 

Psalm 89

Psalm 90

Buisklokken en strijkers introduceren een geheimzinnige sfeer, die goed past bij de tekst van Psalm 90. Daarin wordt de onveranderlijke God bezongen, die er al was voor de schepping van de wereld…

Psalm 90

Psalm 92

Oude orgels met een goede klank kunnen vaak heel veel muziek aan. Vandaar dat ik met Psalm 92 het orgel van Loppersum eens op een iets andere manier laat horen.

Psalm 92

Psalm 93

Macht, majesteit, vaste pijlers, oergeweld: enkele termen die we in deze Psalm tegenkomen. De ongecompliceerde, krachtige melodie van Psalm 93 sluit daar goed op aan. De Groningse vertaling van een…

Psalm 93

Psalm 95

Psalm 95: In de Noord-Duitse steden Hamburg en Lübeck was het ten tijde van Scheidemann, Reincken en Buxtehude een soort topsport geworden: de koraalfantasie.

Psalm 95

Psalm 96

In een vroegmodern taakleed kwinkeleert het Hinsz-orgel door de Cantus Firmus, die door een trompettist gespeeld wordt: ‘Zing voor de Heer op nieuwe wijze!’ Vervolgens horen we een introvert vers, waarbij de…

Psalm 96

Psalm 98

Een lofpsalm met een feestelijke, bekende melodie: dat vraagt om een grootse klank. In een groot tertsplenum klinkt een dans in 6/8 maat. We horen de melodie beurtelings in het pedaal en…

Psalm 98

Psalm 99

Nadat de Psalm is voorgesteld, horen we de conische viervoets fluit van het Hoofdwerk tegen de Octaaf 4’ van het Pedaal. De tweede variatie laat de Vox Humana zingen; eerst een- en…

Psalm 99

Psalm 100

Psalm 100: een uitbundige lofzang, waarbij de zinsnede 'treed statig binnen door de poort' de hoofdgedachte van de improvisatie vormt.

Psalm 100

Psalm 103

Psalm 103 heeft een zonnige melodie en ook de tekst is voor het overgrote deel troostrijk en vol van energie. Vandaar dat de eerste orgelvariatie een 'zonnige' klank laat horen

Psalm 103

Psalm 104

Psalm 104: een lied dat spreekt over de grootheid en schoonheid van de schepping. Het uitspansel, de machtige zee, de bergen en het dierenrijk: alles komt aan bod in deze Psalm.

Psalm 104

Psalm 105

Deze bekende en geliefde (doop)Psalm wordt allereerst voorgesteld met een luchtig trio, waar de Sesquialter van het Rugpositief de Cantus Firmus doorheen vlecht. In de tweede variatie figureert de Octaaf 4’ van…

Psalm 105

Psalm 107

Spannende harmonieën monden uiteindelijk uit in een groot crescendo, waarbij tot slot eenmaal de hele Psalmmelodie triomfantelijk te horen is.

Psalm 107

Psalm 108

Weer een geliefde Psalm, vooral vanwege de feestelijke majeurmelodie. Nadat de melodie is voorgesteld door de hobo, horen we een luchtig trio in Rococostijl, waarbij het opvalt dat de solostem (Sesquialter en…

Psalm 108

Psalm 111

De improvisatie op deze Psalm is duidelijk geïnspireerd op het werk van Anthoni van Noordt: Tabulatuur Boeck - Psalmen en Fantasyen (1659). Daarin vinden we Psalm 24, die dezelfde melodie heeft, net…

Psalm 111

Psalm 113

Allereerst horen we waarvoor dit orgel gemaakt is: een stevige klank die de gemeentezang optimaal ondersteund en de melodie goed laat horen. Het eenklaviersconcept van dit orgel is uiterst geraffineerd: er is…

Psalm 113

Psalm 115

In de eerste variatie op deze Psalm horen we de solostem in coloraturen virtuoos om de melodie heen bewegen. Als bijzonderheid vormt de Vox Humana in het Rugpositief de begeleiding. In vers…

Psalm 115

Psalm 116

We horen de aloude alternatim praktijk: de Van Eyck-variaties voor blokfluit worden afgewisseld met orgelimprovisaties. Na de introductie van de psalmmelodie horen we een consortklank met tongwerken, waarbij…

Psalm 116

Psalm 122

Deze bekende bedevaartpsalm heeft een onbekommerde majeur melodie, die aansluit bij de vrolijke tekst ‘Hoe sprong mijn hart hoog op in mij!’ Allereerst horen we de kwinkelerende Speelfluit 4’ van het Hoofdwerk,…

Psalm 122

Psalm 127

Ook het negentiende-eeuwse orgel van Farmsum heeft van die klanken die echt bij de Groninger ‘oude traditie’ horen. Zo horen we aan het begin van deze Psalm de introverte Vox Humana als…

Psalm 127

Psalm 134

Psalm 134: Bij "The old Hundredth" hanteren we weer het oude alternatimgebruik: om en om variaties met blokfluit en orgel. Zo horen we in de eerste orgelvariatie dat…

Psalm 134

Psalm 138

Psalm 138 hoort bij de geliefde melodieën uit het Geneefse Psalter. Dat heeft veel te maken met…

Psalm 138

Psalm 140

Psalm 140: Als bijzonder element hoort u een voorbeeld van de aloude 'alternatim-praktijk': orgelimprovisaties worden afgewisseld door blokfluitvariaties op psalm 140.

Psalm 140

Psalm 146

We horen hier het tertsplenum van het orgel, waarbij vooral de tongwerken en de Sesquialter de klankkleur bepalen.

Psalm 146

Psalm 148

Psalm 148: Met de naam van Bach er in verstopt is het Halleluja niet van de lucht in deze lofpsalm.

Psalm 148

Psalm 149

‘Zingt een nieuw lied!’ Deze oproep in de een na laatste Psalm heb ik geprobeerd vorm te geven door de grenzen van het orgel in Zeerijp op te zoeken. In middentoonstemming klinken…

Psalm 149

Psalm 150

Het begin van deze psalmbewerking zal iedere organist waarschijnlijk bekend in de oren klinken: ik heb een vorm genomen...

Psalm 150

allePsalmen.nl is een initiatief van Stichting JSB Records en Sietze de Vries


allePsalmen.nl op sociale media   

 

Powered by Joomla! and Gavick.com


© 2015 - 2024

Responsive Joomla Portfolio Template designed by GavickPro

Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Om je de best mogelijke website toegang te bieden, maakt allePsalmen.nl gebruik van cookies.

Door gebruik te maken van allePsalmen.nl of door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. Meer informatie

Akkoord
Informatie over cookies
allePsalmen.nl gebruikt louter functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen in de browser van je computer, tablet of smartphone. allePsalmen.nl gebruikt op de eigen website cookies met een puur technische functionaliteit. Deze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en dat bijvoorbeeld je voorkeursinstellingen onthouden worden. Deze cookies worden ook gebruikt om de website goed te laten werken en deze te kunnen optimaliseren. Wettelijk gezien hoeft er voor het plaatsen van functionele cookies geen toestemming gevraagd te worden. Je kunt je afmelden voor deze cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen. YouTube-filmpjes kunnen niet bekeken worden zonder dat Google cookies op je computer plaatst. We gebruiken het speciale https://youtube-nocookie.com domein om deze website cookievrij te houden totdat je een filmpje van YouTube afspeelt. Zie voor een toelichting: https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/cookies-wat-zijn-het-en-wat-doe-ik-ermee/